De Steen der Wijzen

Gerelateerde afbeelding

Elke dag sterft er ergens op de wereld een honderdjarige, terwijl er elders meer dan honderd kinderen ter wereld komen die zijn voorbestemd om ouder dan honderd jaar te worden. Het leven zit bijzonder in elkaar, waardoor de mensheid zich ontwikkelt in de tijd. Ik ga de komende dagen kennis opdoen die op geen enkele universiteit wordt onderricht. Er bestaat blijkbaar ergens een wiskundige vergelijking die het universum kan verklaren en de professor reikt mij deze in de komende dagen aan. Ik ga leren om toegang te krijgen tot de vierde dimensie, waarin tijd en ruimte samenkomen en waarin het verleden, het heden en de toekomst samenvallen.
De professor blijkt een liefhebber te zijn van oude Amerikaanse auto’s en we stappen in zijn grote trots: een lichtgroene Chevrolet uit het jaar 1964. Goedgehumeurd rijden we de stad uit. Wie had drie maanden geleden kunnen denken dat ik met een Harvard professor in een prachtige, bedrijfsruimte eindhoven oude, achtcilinder Amerikaanse oldtimer over de stille, glooiende wegen bij Boston zou zoeven? Ik geniet van het uitzicht en van de zon die het landschap doet oplichten. “Heb je weleens van de steen der wijzen gehoord?” vraagt de professor. “Jawel, maar ik weet er het fijne niet van.” “In het verre verleden geloofden de mensen dat je met de
Steen der Wijzen elk metaal in zuiver goud kunt veranderen. Daarom hebben alchemisten en magiĆ«rs eeuwenlang naar de Steen der Wijzen gezocht. Ze sleten hun levens met vruchteloze inspanningen om de steen te bemachtigen, omdat ze dachten dat je daarmee werkelijk metaal in goud kon veranderen. Dat het inzicht dat de Steen der Wijzen slechts een metafoor is, was maar weinigen gegeven. Met de Steen der Wijzen wordt namelijk het zinvolle toeval bedoeld, dat je leidt naar je uiteindelijke bestemming. Ga op zoek naar je levensdoel, gebruik het zinvolle toeval in je leven, maak je dromen waar en je hebt je kostbare leven in goud veranderd! Wanneer je weet wat je in het leven te doen staat, voeg je iets blijvends toe aan de wereld. En juist dat is hetgeen je onsterfelijk maakt. Toeval helpt je bij je reis naar binnen. Zo krijgt elk leven een gouden randje. Doe wat je in dit leven te doen hebt. Dat is de opdracht, die lang niet altijd even gemakkelijk is.” We draaien ondertussen de oprijlaan van een afgelegen boerderij op met rechts de paardenstallen en links het terrein met zand en de springobstakels voor de paarden. Een vrouw van middelbare leeftijd met hoge, zwarte laarzen komt net de stallen uitgelopen. We stappen uit de auto en de vrouw met een open, mooi gezicht loopt naar ons toe, ze omhelst de professor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *