De paradox van Allais


In 1952, enkele jaren na de verschijning van de theorie van Von Neumann en Morgenstern, werd in Parijs een bijeenkomst gehouden om de economie van risico te bespreken. Veel van de meest vooraanstaande economen van die tijd waren aanwezig. Onder de Amerikaanse gasten bevonden zich de toekomstige Nobelprijswinnaars Paul Samuelson, Kenneth Arrow en Milton Friedman en de kantoor huren amsterdam vooraanstaande statisticus Jimmie Savage. Een van de organisatoren van de Parijse ontmoeting was Maurice Allais, die enkele jaren later eveneens een Nobelprijs zou krijgen. Allais had voor zijn illustere gezelschap enkele vragen over keuzen in petto. In de termen van dit hoofdstuk wilde Allais laten zien dat zijn gasten ontvankelijk waren voor een zekerheidseffect en daarmee inbreuk maakten op de theorie van verwachte utiliteit en op kantoor huren haarlem de axioma’s van rationele keuze die aan deze theorie ten grondslag lagen. De volgende vragen zijn een vereenvoudigde versie van de puzzel die Allais had voorgelegd. 2 Welke optie zou u in elk van de volgende probleemsituaties kiezen?
A. een kans van 61 procent om 520.000 dollar te winnen B. een kans van 98 procent om 520.000 dollar te winnen
OF een kans kantoor huren amsterdam zuidas van 63 procent om 500.000 dollar te winnen OF een kans van 100 procent om 500.000 dollar te winnen
Als u net zo bent als de meeste andere mensen hebt u bij probleem A voor de linkeroptie gekozen en bij probleem B voor de rechter. Als dit uw voorkeuren waren, hebt u zojuist een logische zonde begaan en de regels van rationele keuze geschonden. De beroemde economen die in Parijs bijeen waren, maakten zich aan dezelfde soort overtredingen schuldig in een gecompliceerdere versie van ‘de paradox van Allais’. Om in te zien waarom deze keuzen problematisch zijn, kunt u zich voorstellen dat de uitkomst bepaald wordt door een blinde trekking uit een urn die honderd knikkers bevat. Als je een rode knikker trekt, win je en als je een witte knikker trekt, verlies je. Bij probleem A geeft bijna iedereen de voorkeur aan de linkerurn, hoewel deze minder winnende rode knikkers bevat, omdat het verschil kantoor huren amsterdam wtc tussen de prijzen meer indruk maakt dan het verschil tussen de kansen op winst. Bij probleem B kiest de grote meerderheid voor de urn die een winst van 500.000 dollar garandeert. De kiezers zijn over deze beide keuzen tevreden – tot de logica van het probleem hun wordt voorgehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *